23 Mart 2010 Salı

Stockholmmässan Miljöteknik-fron forskning till Energibibliotekets största, kilimat och miljöfrends, Energiying 2010; On dördüncü yazı

Çevrecilik tekniğinin araştırmasından başlayalım. çağın en büyük ütopyasını oluşturan iklim değişikliğine gelelim. Ne olacak? Çevre dostlarıyla bir iki dakika için nerji kütüphanesine girelim! Stockholm Enerji Fuarı 2010, evet!

Yaşadığımız çağın en güçlü büyücülük evresine tanık oluyoruz. Neler oluyor? Daha ne olsun! Dünyanın enerji kaynakları üzerinde dönüyor tüm kaos; fırtına, dövüş, pazar rekabeti, gelecek üzerine rüyalar... Nasıl mı?Değerli İzleyici,

Sürücüsü olmayan bize göre dev, kozmik boyutlara göre nokta diye adlandırılan mavi bir otobüsteyiz, baş aşaşı mı, yoksa yokuş yukarı mı bilinmeyen bir güzergahta salıncak gibi sey(i)rediyoruz. Ütopik mavi rüyalar biraz da bundan. Kaygı, korku, dövüş biraz da bundan. Dünyanın enerji kaynakları üzerinde dönen paylaşım hesapları biraz da bundan. Hiç kimse yarın için güven duymuyor.

Bakın bir şey daha var! Daha fazla konuşma! İş yap! İşte bir afiş hemen orada!

Ne anlamda, ne tür bir güvenle? Ne tür güvensizlik?

Mavi gezegenin geleceği üzerinde tasarlanan sonu gelmez hayal tasarımlarının yarattığı güvensizlik. Nereye baksak, (Türkçe atasözü ile) kimse ayranım ekşi, demiyor!

Bakın! Herkes, tüm bu konuya bağlanmış olan guruplar, finas timleri, ulusal ya da global dev projeler tümü de en doğal, en insan, geleceği en az kirletecek enerji tasarımlarından söz ediyor ve bu taslakların üzerinde yeni bir dünya tasarımı peşinde koşturuyor insanları.

Bunlara, bilim-teknik pertavsızı ile baktığımızda neler göreceğiz? Yağmur ormanları üzerine yapılan saklı-gizli hesaplar kapalı kapılarda tasarlanırken, mavi gezegenin enerji kaynakları tükenirken, hangi verilere kanacağız?

İşte böyle teknik buluşlarla sahneye gelen bir Stockholm Fuarı daha geride kaldı.

Buradan sizlere seslenirken, bu konuda ne tür umutlarla gelecek vaat eden teknik buluşların simgelerini size verebilirim diye kendimi de yokluyorum.

Yalın sözlerle izlenimlerime başvuracağım. Yorum yok!

Şöyle oldu! Nneredeyse altı hafta süren deniz ötesi bir araştırma projesinden döndük ve ayağımızın karı ile soluğu Stockholm Fuarlarında aldık. Arka arkaya geldiler.

İlkin Bot Fuarı ve hemen o sürerken Yaban Doğa Turizmi sergilerine daldık.

Henüz soluk almamaıştık ki bu kez Stockholm Enerji Fuarı zihnimizde dalgalar bıraktı.
Şimdi bu fuardan bazı simgesel görselliklerle, sizlere sunular yapacağız. Sonra başa döneriz ilk fırsatta.
Sevgi, içtenlik...

Tekin SonMez
Stockholm, 23 Mart 2010