6 Eylül 2009 Pazar

Stockholm fuarında eski modeller; Dördüncü yazı

Değerli İzleyici,

Uzun kış geceleri yaşayan İskandinav ülkelerinde ışık konusu özel bir çalışma ister. Bu konudaki ustalıklarını gösteren uzmanlar, oda içlerinde kullanılan pastel renklerle, ışık taşıyıcı renklerle ortamı daha aydınlık hale getirmeyi başarmışlar.

Kendilerine özgü renk, şekil ve uyum bütünlüğü sunan İskandinav ülkelerinin ürünleri insana ev eşyalarını tümden yenileme duygusu verebiliyor. Ekonomik ayarlama gayreti başlıyor.
Stockholm fuarında en fazla ilgi çeken standlar eski model eşyalardan oluşturulmuş nostalji yansıtanlardı. Mobilyalar eski havası verilmek için boyaları hafifçe kazınarak yıpranmış görüntü sağlanmış. Bu, uzun zamandır moda olan bir uygulama ama anlaşılıyor ki, gittikçe daha yoğun talep görüyor.

Hemen her çeşit eski model dolaplar, ev süsleme objeleri, yine eski model, yorganlar, yastıklar, sehpalar, sandıklar, bunların üzerine örtülmüş iğne işi, beyaz iş ve dantel örtüler, ayrıca merdivenler, maşrapalar, alacalı bakırlar, hepsi bir arada sunulmuştu.

Bu standlarda eski günlere yolculuk yapıp insan eve döndüğünde annesine, ya da teyzesine telefon açıp, 'anneannem bırakmıştı hani kalan o örtüler,o eski resim duvarda asılı kilim çerçevesi oyalı yazma babaannemden, halamdan elyapımı aynalı masa, çamaşır dolabı, oyası tığ işlemeli perdeler falan filan vardı ya onları sakın atmayın ben gelince alacağım,' diye haber salabilir coşkuyla.

Tabii fuardaki en yüksek çekim yiyecek içecek reyonundaydı. Birkaç saat boyunca ayakta durup onlarca standı incelemiş, yorgun, şekeri ve tansiyonu düşmüş pek çok insan çikolatalara doğru dayanılmaz bir yöneliş gösteriyorlardı. Güler yüzlü ve genç, güzel Kuzey Avrupalı hanımlar, çeşit çeşit çikolataları, fondanları, şekerlemeleri cömert bir şekilde ziyaretçilere sunuyorlardı.


Çikolata yemekten ateşi yükselenler ise soluğu bir reyon sonra başlayan içecek de ikram edilen zeytinyağlı ekmek standlarında alıyorlardı. Tabii güzel Colombia kahvesinin ardından tekrar çikolatalara dönmek ise olanaklıydı.

Çilekli, bademli, cevizli, fıstıklı, çikolatalar rekor tadımcı topladılar. Böylece biraz daha enerji biriktiren ziyaretçiler atladıkları bir standa hızlı bir yürüyüşle biraz da ruhsal bir esrime için tekrar bakabildiler belki.


İskandinavya’ya özgü renk, dizayn, stil sergileyen, özellikle soğuk iklim ülkelerinin vazgeçilmezi olan hayvan kürklerinden yapılmış ürünler önemli bir ihtiyacı karşıladığı gibi özellikleriyle de estetik dekorasyonlardaki yerlerini alıyorlardı.

Fuar anılarımızda yer aldı. Objeleri mümkün olduğunca fotoğraflayarak vermeye çalıştık.
Sevgi, içtenlik...

Feryal - Tekin SonMez