28 Ağustos 2009 Cuma

Stockholm; fuar, moda ve haber; İlk yazı

Değerli İzleyici,

Uluslararası standartlarla dünyaya açılan Stockholm fuar fotoğraflarını, yazılarını ve arada sırada karşılaştırmalı yorumları burada sunacağız.

Uzmanlarca çok önceden seçilen konular üzerine çok önceden ön hazırlık çalışmaları yapılarak daha iyi, daha başarılı, daha farklı olma uğruna tıpkı bir yarışa çıkar gibi on binlerce ürün, dünyanın dört bir köşesinde milyon dolarlar harcanarak fuarlara gelen on binlerce izleyiciye coşku ve rekabet dinamikleriyle sunuluyor. Bu anlamda global bir ekonomik kriz/bunalım etkisi de yok ve izlence meraklıları koşuyor fuarlara.

Fuarların temelinde üretim ve tüketim ilişkisi bulunduğunu ve kitlesel/popüler istek ve buna bağlı heveslendirme ve alım gücü olanlar için harcama düzeneği olduğunu, dahası bu düzeneğin bilinçle yaratıldığını ve hatta bilimsel verilerle yönlendirildiğini unutmuş değiliz.

BİR; bununla birlikte, bu düzenek bu tür bir çark peşinde böyle işliyor diye ortaya konulan estetik değerleri, seçkin güzellikleri ve onlara verilen insan emeğini bir çırpıda unutup da görmezlikten mi geleceğiz?

İKİ; sonuç olarak sanatsal düzeyde karşımıza çıkan değerlerle kitleye sunulan varlıkların, bunlardan habersiz olanlara görsellikle, şöyle ki fotoğraf olarak iletilmesi de iyi yapıldığında, doğru gazeteciliktir.

Moda/yı da kapsayan ve yaratıcı imgelem isteyen bu tür becerili çalışmalar günübirlik kullanımlar için yaratılsalar bile modern bir eğilimdir günümüzde. Bu gerçeği yok sayıp yadsıyacak mıyız?

Fakat, bu tür bir eğilime ayak uydurma uğruna böyle bir blog sunumu çalışması yaptığımızı söylememiz, açık sözlü olursak kendimize karşı haksızlık olur yine de.

İyi de peki bu blog neden? Yanıt; şundan!

Bu blog için gerçek temel bir neden var!

Şöyle ki, yaklaşık iki milyon insanın varolduğu çok dilli ve çok kültürlü, çok renkli metropol Stockholm'de, bugün Türkçe iletişim dili olan yaklaşık yüz bin dolayında insan yaşıyor.

Bu Stockholm nüfusunun yüzde beşi demektir! Evet az sayı mı bu?

Evet! Görüldüğü gibi çoğu kez farkına bile varamadıkları, varsalar bile zaman yetmezliği nedeniyle gidemedikleri fuar etkinliklerinden görsel veri sunarak, bilgisayarları olan insanlara kısa yoldan bilgi iletmek için buradayız.

Bakın diyeceksiniz ki, çoğu kırsaldan gelen ve Stockholm metrolarında Türkçe iletişim dili ile yaşayan kaç kişi bu çabaya candan ilgiyi gösterecektir?

Bakın işte bu konuda gerçekten haklı olabilirsiniz Değerli İzleyici!

Biz yine de bugün ilk görselliklerle burada boşuna olmadığına inandığımız bir başlangıcı içtenlikle seve seve yapıyoruz.

Sunduğumuz seyirlikler hangi konuya bağlı olduğunu, fuarın hangi konu çevresinde oluşturulduğunu; yükleme, taşıma, görme ve gösterme ögelerini lokomotif gibi kullanabilir fotoğraflar olarak görselliğin yalın dili ile kendilerini içtenlikle sizlere taşıyacaklar ve algı dağarınızda belki de minicik günübirlik silinir izler bırakacaklardır...

Bununla birlikte yarın biraz ayrıntı baharatı; tuz, kekik, tarçın, olası yeşil nane ve dere otu kullanarak, kapsamlı olmasa bile, bu konuyu sizinle biraz daha ağız tadı ile paylaşacağız.

Sevgi, içtenlik...

Feryal - Tekin SonMez